09
NovΧρηματοδότηση για ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του ΠΚ
Σειράδράσεων που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης και προστασίας τωνδύο ειδών θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta και Chelonia mydas) που ωοτοκούν στην Κύπροκαι την υπόλοιπη Μεσόγειο, καθώς και στη διερεύνηση μέτρων και πιλοτικής εφαρμογής τους γιαμείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγωακούσιου εγκλωβισμού θαλάσσιων χελωνών, ανέλαβε να υλοποιήσει το Ωκεανογραφικό Κέντροτου Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΤοΩκεανογραφικό Κέντρο εξασφάλισε χρηματοδότηση συνολικού ύψους €701.593 από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (Άξονας Nature & Biodiversity), για τοέργο “Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των Ευρωπαϊκών πληθυσμώνθαλάσσιων χελωνών” (“Collective actions for improving the conservation status of the EU seaturtle populations” (LIFE EUROTURTLES), στο οποίο συμμετέχουν ακόμη 8 εταίροι.
Συντονίστριατου Έργου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η Δρ Γιάννα Σαμουήλ, ΕιδικήΕπιστήμονας στο Ωκεανογραφικό Κέντρο. Στην ομάδα συγγραφής της πρότασης συμμετείχανεπίσης οι Μόνικα Δημητρίου και Γεώργιος Φυττής, Ειδικοί Επιστήμονες στο ΩκεανογραφικόΚέντρο και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών.
ΣτοΈργο LIFE EUROTURTLES συμμετέχουν 9 φορείς από 6 χώρες της Μεσογείου. Συντονιστήςείναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κροατίας. Συμμετέχουν επίσης το Blue World Institute ofMarine Research and Conservation (Κροατία), το Τμήμα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας “CharlesDarwin” του Πανεπιστημίου της Ρώμης, η WWF Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο Primorska (Σλοβενία),το Nature Trust Malta (Μάλτα), ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας –ΑΡΧΕΛΩΝ (Ελλάδα), και από την Κύπρο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρουκαι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Το Ωκεανογραφικό είναι και ο εθνικός συντονιστήςδράσεων για την Κύπρο.
ΤοΈργο έχει συνολική διάρκεια 5 ετών (1 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι 31 Αυγούστου 2021), καισυνολικό προϋπολογισμό €5.116.167Για την Κύπρο, έχει μεγάλη σημασία η υλοποίηση του εν λόγω Έργου καθώς πρόκειται για πρώτοΈργο LIFE που χρηματοδοτεί δράσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά στο θαλάσσιο της περιβάλλον. Παράλληλα αποτελεί και το πρώτο Ερευνητικό Έργο με υλοποίηση δράσεωνδιατήρησης και προστασίας που αφορούν την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), η οποίαωοτοκεί στην Κύπρο, ως μια από τις ελάχιστες περιοχές της Μεσογείου στις οποίες αυτό το είδοςωοτοκεί.
Ηπεριοχή στην οποία επικεντρώνεται το Έργο LIFE EUROTURTLES στην Κύπρο είναι η περιοχήNatura 2000 “Πόλις-Γιαλιά” (CY4000001), με κάποιες δράσεις να εφαρμόζονται σε όλη τηνεπικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ